Κυκλώνας Idai: SOS εκπέμπει η ΝΑ Αφρική

    196
    Κυκλώνας Idai: SOS εκπέμπει η ΝΑ Αφρική

    Ο κυκλώνας Idai που σάρωσε το νοτιοανατολικό τμήμα της Αφρικής εκτιμάται ότι έπληξε πάνω από 2,6 εκατ. άτομα, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, μπορεί να θεωρηθεί έως μία από τις χειρότερες καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών που έχουν καταγραφεί ποτέ στο νότιο ημισφαίριο της γης.

    Ο φονικός κυκλώνας, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 200 άτομα προς το παρόν, συνοδεύτηκε από έντονες βροχοπτώσεις που κατέληξαν σε πλημμύρες και σε ανέμους, οι οποίοι άγγιξαν σε ένταση τα 170 χλμ. την ώρα, σαρώνοντας την Μοζαμβίκη, την Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν διασωθέντες σε πλημμυρισμένους δρόμους, κατεδαφισμένα κτίρια και «βυθισμένες περιοχές», ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 400.000 είναι οι άστεγοι μόνο στο κέντρο της Μοζαμβίκης.

    τυφωνας απε (2)

    Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στην Μοζαμβίκη ανέρχεται σε 84, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας κάνει λόγο για πάνω από 1.000 άτομα.

    Την περασμένη Τρίτη η Ε.Ε. ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς την Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε προκειμένου να παρασχεθεί στους πληγέντες η κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη.

    Από την πλευρά τους όσοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ και συμβάλλουν στην επισιτιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον κυκλώνα περιοχές, αναφέρουν ότι 200.000 κάτοικοι από την Ζιμπάμπουε εκτιμάται ότι θα χρήζουν άμεσης ανάγκης για φαγητό τους επόμενους τρεις μήνες.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.