
Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη
Το ινδικών συμφερόντων με σημαία των Κομόρρων Νήσων και νεκρού βάρους 4.210 τόνων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “SL STAR” ανετράπη κατά τη διάρκεια της φόρτωσής του και ενώ ήταν παραβεβλημένο στην προβλήτα του λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στο Rajaee που ανήκει στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Bandar Abbas, στο Ιράν.
Παρά το γεγονός ότι στην εποχή της τεχνολογίας είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν ναυτικά ατυχήματα που να οφείλονται σε κακή εκτίμηση φόρτωσης και στοιβασίας ας εξετάσουμε το περιστατικό αναλυτικότερα.
Ξεκινάμε λοιπόν από τη βασική αρχή ότι τα πλοία δεν έχουν σταθερό δεσμό με την ξηρά (θεμέλια) και επομένως υπακούουν στους νόμους της φυσικής σε ό,τι αφορά την πλευστότητα και ευστάθεια τους, και στους νόμους της αντοχής των υλικών σε ότι αφορά την κατασκευή τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προφανής έλλειψη σχεδιασμού και η προχειρότητα της διαδικασίας φόρτωσης μαζί με την έλλειψη ή κακή επικοινωνία μεταξύ του χειριστή του γερανού και του αξιωματικού του πλοίου που επέβλεπε τη διαδικασία να είχαν σαν αποτέλεσμα τη κακή στοιβασία εμπορευματοκιβωτίων. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί το μικρό μέγεθος του πλοίου σε σχέση με το μεγάλο βάρος των εμπορευματοκιβωτίων ειδικά αυτών μήκους 40 ποδών τότε είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι ακόμα και ένα εμπορευματοκιβώτιο που δεν υπολογίστηκε η θέση φόρτωσης του σύμφωνα με το βάρος του μπορεί να ανατρέψει το μικρό αυτό πλοίο.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της μη ζύγισης των εμπορευματοκιβωτίων με αποτέλεσμα την ανισότητα στην κατανομή του βάρους και την ανατροπή του πλοίου με προφανές αίτιο την απώλεια της ευστάθειας του. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται όχι μόνο στην ευστάθεια αλλά και στις κοπώσεις που δέχονται τα ελάσματα και οι ενισχύσεις του πλοίου. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που πλοία δεμένα στην προβλήτα κόβονται στα δύο κατά τη διάρκεια της φόρτωσης λόγω κακού ή μη υπολογισμού των κοπώσεων.
Τέλος να προσθέσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η ζύγιση, φόρτωση, και στοιβασία των εμπορευματοκιβωτίων είναι ευθύνη του φορτωτή για τα πλοία του συγκεκριμένου τύπου, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται ο πλοιοκτήτης και το προσωπικό του πλοίου από την αμέλεια της επίβλεψης και παρέμβασης στην όλη διαδικασία της φόρτωσης.
Μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το παραπάνω ατύχημα είναι ότι σε κάθε χρονική στιγμή πρέπει να ελέγχεται και να επαληθεύεται το σχέδιο φόρτωσης από το loading master computer για την επάρκεια της ευστάθειας και των κοπώσεων του πλοίου, να ζητούνται τα στοιχεία βάρους των εμπορευματοκιβωτίου και να επαληθεύεται η θέση φόρτωσης τους πριν αυτά φορτωθούν.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν «πολύ αυστηρούς δασμού» στην Ρωσία σε 50 ημέρες εάν δεν υπάρξει…
Σκάφος της Frontex βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Λέσβου μετά από πρόσκρουση σε ξέρα. Οι έξι επιβαίνοντες παρελήφθησαν καλά στην υγεία τους από…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Η τιμή του Βitcoin ξεπέρασε το επίπεδο των $123.000 για πρώτη φορά σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως.…
Η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη ναυτιλία δεν είναι νέα πρακτική, ωστόσο το «Blue Marlin» γίνεται το πρώτο πλοίο εσωτερικής ναυσιπλοΐας παγκοσμίως που αξιοποιεί ηλιακή…
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες παρέχουντι μεγαλύτερη ευελιξία χωροθέτησης, μειωμένες οπτικές επιπτώσεις για παράκτιες κοινότητες και τη δυνατότητα για εγκατάσταση μονάδων μεγάλης ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό,…
Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξήθηκαν τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία το α΄ εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με δεδομένα της ReCAAP. Η αύξηση ανήλθε…
Η ναυλαγορά τακτικών γραμμών εμφανίζει έντονες αυξομειώσεις τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, βάσει δεδομένων της Xeneta. Με την προσφορά να υπερβαίνει τις απαιτήσεις της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ