Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών «χορεύουν» οι αγορές

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών «χορεύουν» οι αγορές

90
Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών «χορεύουν» οι αγορές

Aκόμη μία καλή εβδομάδα για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως η προηγούμενη καθώς οι επενδυτές είδαν σε γενικές γραμμές τα κέρδη τους να αυξάνονται. Παρά τη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει άνοδο 9% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Ίδιο το σκηνικό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όπου οι χρηματιστηριακές αγορές σημειώνουν άνοδο 13% από αρχές του έτους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι αγορές ζούσαν με το άγχος μιας πιθανής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ με τις αποδόσεις ομολόγων να αυξάνονται και τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν. Κατά τους τελευταίους μήνες του 2018 η Fed απέτυχε για ακόμη μία φορά να διαχειριστεί το επικοινωνιακό κομμάτι με τις αγορές δίνοντας μια εντύπωση ότι μια αύξηση των επιτοκίων ήταν προκαθορισμένη ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άλλαξε στάση και οι αγορές «ηρέμησαν» ξανά. Ενδεικτικό της μεταστροφής αυτής είναι το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας-φόβου VIX κατά το δ’ τρίμηνο του 2018 ανήλθε στις 40 μονάδες ενώ τώρα διαπραγματεύεται κάτω από τις 15 μονάδες.

Καθώς διανύουμε μια ακόμη εβδομάδα στην φαινομενικά ατελείωτη σκιά του Brexit, οι μετοχές, τα ομόλογα και οι ισοτιμίες παρουσιάζουν μια σταθερότητα. Η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit με τις όποιες αρνητικές οικονομικές συνέπειες αυτό επιφέρει, φαίνεται να υποχωρεί. Κατά συνέπεια, οι τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται κυρίως στο εσωτερικό του ΗΒ όπως αυτών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, φαίνεται να ανακάμπτουν.

Εκτός ΗΒ και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες κρατούν στάση αναμονής σε ό, τι αφορά τα επιτόκια. Την προηγούμενη εβδομάδα τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην Κίνα κρίνονται απογοητευτικά ασκώντας επιπλέον πίεση στην κινεζική κυβέρνηση να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του δείκτη PMI στην Ευρωζώνη και παρουσιάζει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Στο μέτωπο των Κεντρικών Τραπεζών, συνεδριάζουν τόσο η Fed όσο και η Bank of England (BOE), χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.