Προς μια προσωρινή επίλυση των διαφορών τους Μαλαισία και Σιγκαπούρη;

Προς μια προσωρινή επίλυση των διαφορών τους Μαλαισία και Σιγκαπούρη;

248
Προς μια προσωρινή επίλυση των διαφορών τους Μαλαισία και Σιγκαπούρη;

Μαλαισία και Σιγκαπούρη βρίσκονται σε διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αναφορικά με την μεταξύ τους περιοχή αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων, με στόχο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Οι υπουργοί εξωτερικών των δύο γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησής τους, συμφώνησαν να αναστείλουν προς το παρόν την επιβολή ορίων στα σύνορα της αμφισβητούμενης περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι κυβερνητικά σκάφη δεν θα αγκυροβολούν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, θα ανασταλούν επίσης στην παρούσα φάση οι εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ πλοία μαλαισιανής και σιγκαπουριανής σημαίας θα προσεγγίζουν την περιοχή σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης συμπεριλαμβανομένου του UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea).

Επίσης οι κυβερνήσεις της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας πρόκειται να ορίσουν μια επιτροπή υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικού της Μαλαισίας, Muhammad Shahrul Ikram Yaakob, και του γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικού της Σιγκαπούρης, Chee Wee Kiong, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι παραπάνω συστάσεις θα εφαρμοσθούν.

Σιγκαπούρη και Μαλαισία βρέθηκαν σε διαμάχη όταν η Μαλαισία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο να επεκτείνει τα σύνορα του λιμένα της Johor Baru, οδηγώντας την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης να την κατηγορήσει ότι καταπατά τα θαλάσσια όρια της περιοχής της Tuas, τα όρια της οποίας επέκτεινε η Σιγκαπούρη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.