Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει επενδύσεις

Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει επενδύσεις

187
Η πράσινη ναυτιλία προσελκύει επενδύσεις

Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία δανειοδότησης με ένα ποσό της τάξης των €110,4 εκ. της ολλανδικής Spliethoff με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ING για την εγκατάσταση scrubbers καθώς και BWMS στα πλοία του στόλου της εταιρείας.

Η Spliethoff λειτουργεί ένα στόλο που αποτελείται από σχεδόν 50 πλοία συνδυασμένης μεταφοράς (multipurpose vessels), όλα υπό ολλανδική σημαία και με χωρητικότητα εκάστου κυμαινόμενη από 12.000 έως και 23.000 dwt.

Η συμφωνία δανειοδότησης αφορά στην εγκατάσταση τόσο συστημάτων καθαρισμού καυσαερίου (scrubbers) όσο και συστημάτων επεξεργασίας θαλασσίου έρματος σε 42 πλοία του στόλου της. Με αυτόν τον τρόπο η ολλανδική εταιρεία επιχειρεί να ετοιμαστεί εγκαίρως για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του Sulfur Cap 2020 αλλά και να εναρμονιστεί με τα οριζόμενα από την Διεθνή Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Έρματος.

Το δάνειο θα χορηγηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με επίκεντρο την «Πράσινη Ναυτιλία» που έχει συναφθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ING, η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό €300 εκ. Όπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο Τύπου η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της ING που επιδιώκει την προώθηση της δια θαλάσσης μεταφοράς των εμπορευματικών αγαθών, που θεωρείται ο πλέον βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς αγαθών. Η εν λόγω πρωτοβουλία ΕΤΕ και ING απευθύνεται -μεταξύ άλλων- σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην ποντοπόρο όσο και στην ποτάμια ναυσιπλοΐα και αφορά σε ναυπήγηση νέων πλοίων αλλά και σε εργασίες ανακατασκευής υφισταμένων μονάδων με βάση την πράσινη καινοτομία.

Φωτό: spliethoff.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.