Ποιό το μέλλον των ευρωπαϊκών ναυπηγείων;

Ποιό το μέλλον των ευρωπαϊκών ναυπηγείων;

403
Ποιό το μέλλον των ευρωπαϊκών ναυπηγείων;

Πριν από λίγες εβδομάδες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τα ομόσπονδα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν σε συνεργασία με την γερμανική Ένωση για την Ναυπηγική και την Ναυτική Τεχνολογία (VSM) εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιδράσει απέναντι στην ναυπηγική πολιτική της Κίνας, που λειτουργεί άκρως ανταγωνιστικά προς την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία, όπως σημειώνεται σε επίσημο δελτίο Τύπου της Ένωσης. Μάλιστα, ως παράδειγμα του εντεινόμενου κινεζικού ανταγωνισμού ο Bernard Meyer, μέλος του ΔΣ του ομώνυμου γερμανικού ναυπηγείου στο Πάπενμπουργκ, ανέφερε ότι ήδη στις αρχές το 2020 αναμένεται να καθελκυστούν τα πρώτα «made in China» κρουαζιερόπλοια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του VSM Harald Fassmer, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «κινεζικό τσουνάμι», προσθέτοντας πως πρέπει να αντιδράσει άμεσα και συντεταγμένα η Ευρώπη για να διατηρήσει τη ναυπηγική της τεχνογνωσία και να διασφαλιστεί ότι αυτή δεν θα «εξαχθεί» προς Ανατολάς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.