Στα σκαριά το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής

Στα σκαριά το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής

2193
Στα σκαριά το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την Hellenic Seaplanes ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής στην Ελευσίνα, μία επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αλλάξει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων.

H μελέτη για το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Αττικής, την οποία έχει αναλάβει η Pieris Architects, αφορά την κατασκευή ενός κτιρίου σε οικόπεδο και υφιστάμενη προβλήτα συνολικού εμβαδού δέκα στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας και θα παραχωρηθεί με πολυετή μίσθωση.

Στο ίδιο κτίριο θα στεγαστούν κεντρικές υπηρεσίες του υδατοδρομίου, χώρος συντήρησης των υδροπλάνων, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα και χώροι εστίασης, ενώ θα είναι πλήρως εξοπλισμένο προκειμένου να εξυπηρετεί πέραν του επιβατικού κοινού, εναέριες τουριστικές περιηγήσεις, μεταφορές για ιατρική περίθαλψη και εμπορευματικές μεταφορές.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον κ. Νικόλα Χαραλάμπους, πρόεδρο και CEO της Hellenic Seaplanes S.A., ο ίδιος επεσήμανε ότι «η δημιουργία ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Ελευσίνα αποτελεί ζήτημα μεγάλης σημασίας για τον τομέα των υδροπλάνων καθώς και για την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο Ελευσίνας θα είναι ένας υπερσύγχρονος θαλάσσιος αερολιμένας υψηλών προδιαγραφών και η αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη και την γύρω περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Σήμερα πάνω από 80 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά από το 2019 οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο».

Αναφορικά με τα οφέλη και τις θετικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία από την δημιουργία υδατοδρομίων ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι «το δίκτυο των υδατοδρομίων και η λειτουργία των υδροπλάνων μπορούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα μια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή για νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον μέσα από την δημιουργία υδατοδρομίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 4.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».

Φωτό: Pieris Architects

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.