Τέλος το εμπάργκο των ΗΑΕ στο Κατάρ ;

Τέλος το εμπάργκο των ΗΑΕ στο Κατάρ ;

332
Τέλος το εμπάργκο των ΗΑΕ στο Κατάρ ;

Σε νέα εποχή φαίνεται πως βαδίζουν οι εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κατάρ, καθώς με σχετική εγκύκλιό της η κυβέρνηση των ΗΑΕ βάζει τέλος στο διετές εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Κατάρ από ομάδα χωρών που ηγείτο η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Άμπου Ντάμπι από την 12η Φεβρουαρίου έχει επιτρέψει την μεταφορά εμπορευμάτων από το Εμιράτο προς το Κατάρ. Ωστόσο, τα πλοία, τα οποία ανήκουν σε Καταριανούς πλοιοκτήτες αλλά και όσα φέρουν καταριανή σημαία απαγορεύεται να αγκυροβολήσουν στον λιμένα του Άμπου Ντάμπι. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Abu Dhabi Ports «κανένα πλοίο υπό σημαία των ΗΑΕ δεν μπορεί να προσεγγίζει το λιμάνι της Ντόχα».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν κάθε διπλωματική και εμπορική σχέση με την Ντόχα κατηγορώντας το Κατάρ ότι συνεργάζεται με το Ιράν προς ενίσχυση τρομοκρατικών ενεργειών. Ως συνέπεια του εμπορικού του αποκλεισμού κατά το διετές αυτό διάστημα το Κατάρ είχε στραφεί προς τρίτες χώρες, εισάγοντας περισσότερα εμπορεύματα από Τουρκία και Ιράν μέσω των κόμβων του Κουβέιτ και του Ομάν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.