Αίρονται οι υπερβολικές χρεώσεις για μετατροπές συναλλάγματος σε όλη την ΕΕ

Αίρονται οι υπερβολικές χρεώσεις για μετατροπές συναλλάγματος σε όλη την ΕΕ

298
Αίρονται οι υπερβολικές χρεώσεις για μετατροπές συναλλάγματος σε όλη την ΕΕ

Νέους κανόνες για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των χρηστών υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ αλλά έξω από την Ευρωζώνη, υιοθέτησε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Ενώ οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη επωφελούνται από τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ (ΕΧΠΕ), οι υπόλοιποι ταξιδιώτες εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλό κόστος για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ.

Εντός ενός έτους, τα τέλη για διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζουν με τα τέλη για τις εθνικές πληρωμές που πραγματοποιούνται στο επίσημο τοπικό νόμισμα (κανόνας «ίσης επιβάρυνσης»). Επιπλέον, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιβάλουν στις τράπεζες κανόνες για τη χρήση ίσων τελών στις διασυνοριακές και τις εγχώριες πληρωμές εκτός ευρώ.

Τα νέα μέτρα θα προστατεύσουν επίσης τους καταναλωτές και ταξιδιώτες από την επιβολή αυθαίρετων χρεώσεων για μετατροπές συναλλάγματος. Σε κάθε συναλλαγή, θα ενημερώνονται για το ποσό που θα πληρωθεί στο τοπικό νόμισμα και στο νόμισμα του λογαριασμού τους. Για να καταστούν οι τιμές μετατροπής πιο διαφανείς, θα υπάρχει μια ενιαία βάση για τον υπολογισμό των χρεώσεων μετατροπής συναλλάγματος για πληρωμές σε σημείο πώλησης ή ATM (επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ + x%, με μέγιστους δείκτες επιτοκίων που ορίζονται ξεχωριστά από τις τράπεζες).

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση προώθησης, όπως SMS, e-mail ή ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας ή την εφαρμογή «web banking» του πληρωτή σχετικά με τις ισχύουσες χρεώσεις μετατροπής νομίσματος. Αυτές οι υπηρεσίες κοινοποίησης θα προσφέρονται δωρεάν.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν το εκτιμώμενο πλήρες κόστος μετατροπής νομισμάτων σε περιπτώσεις τραπεζικών μεταφορών πριν εκτελεστεί η πληρωμή.

Τα νέα μέτρα του ΕΚ αποτελούν σημαντική εξέλιξη και για τους ναυτικούς, οι οποίοι πλέον για την ανάληψη μετρητών σε χώρες εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός ΕΕ (πχ Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία κτλ), θα χρεώνονται το ίδιο ποσό προμήθειας.

Μέσος όρος χρεώσεων για διασυνοριακή μεταφορά 100 ευρώ σε τοπικό νόμισμα

χωρα

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.