Οριστικό «αντίο» στον γίγαντα των αιθέρων

Οριστικό «αντίο» στον γίγαντα των αιθέρων

1074
Οριστικό «αντίο» στον γίγαντα των αιθέρων

Πριν από 14 χρόνια απογειώθηκε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος στον κόσμο, το «superjumbo» Α380. Ωστόσο, σε σημερινή της ανακοίνωση η Airbus αναφέρει πως έλαβε την απόφαση για παύση της γραμμής παραγωγής του αεροσκάφους.

Την «χαριστική βολή» στο Α380 έδωσε η απόφαση της Emirates να μειώσει την ήδη υπάρχουσα παραγγελία της σε Α380 κατά 39 αεροσκάφη καθώς και να επενδύσει στην επέκταση του στόλου της μέσω αεροσκαφών της οικογένειας των A330-900 και A350-900.

Το τελευταίο Α380 αναμένεται να παραδοθεί στην Emirates το 2021.

Με αφορμή την απόφαση της Emirates o CEO της Airbus, Tom Enders, δήλωσε πως ως αποτέλεσμα της απόφασης της Emirates δεν υπάρχει επί της ουσίας βιβλίο παραγγελιών για Α380 «και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για την συνέχιση της παραγωγής, παρά τις προσπάθειές μας για πώληση του αεροσκάφους σε άλλες αεροπορικές».

Η απόφαση για διακοπή της παραγωγής του Α380 επηρεάζει τις θέσεις εργασίας σχεδόν 3.500 εργαζομένων και σε χρονικό διάστημα τριετίας.

Έως σήμερα η Airbus έχει παραδώσει συνολικά 234 αεροσκάφη Α380, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις όταν το αεροσκάφος βγήκε σε παραγωγή ήταν για πωλήσεις της τάξης των 1.200 αεροσκαφών.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.