Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας «κεφαλοποιούνται» στην αγορά ξηρού φορτίου

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας «κεφαλοποιούνται» στην αγορά ξηρού φορτίου

109
Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας «κεφαλοποιούνται» στην αγορά ξηρού φορτίου

Σύμφωνα με αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του 2019 περίπου 754.600 τόνοι σόγιας ήταν έτοιμοι να αποσταλούν προς την Κίνα, σημειώνοντας έτσι ραγδαία αύξηση σε σχέση με τους 25.347 τόνους του Δεκεμβρίου.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί απόρροια της απόφασης των ΗΠΑ και Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο να καθυστερήσουν την επιβολή νέων εκατέρωθεν δασμών και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σφοδρότατη κόντρα τους.

Όπως τονίζει ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της BIMCO, οι διπλωματικές δεσμεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αρχίζουν να υλοποιούνται, γεγονός άκρως θετικό για την αγορά ξηρού φορτίου η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την αβεβαιότητα των εμπορικών εντάσεων. Παράλληλα ο κ. Sand υπενθυμίζει ότι στις 2 Μαρτίου θα έχουμε την τελική έκβαση των συνομιλιών για το κατά πόσο οι δασμοί θα αρθούν, επιτρέποντας έτσι στην αμερικανική αγορά σόγιας να φανεί ανταγωνιστική έναντι της βραζιλιάνικης.

Να σημειωθεί ότι η Βραζιλία αποτέλεσε τον κορυφαίο εξαγωγέα σόγιας για την Κίνα το 2018, εκμεταλλευόμενη τις εμπορικές διενέξεις με τις ΗΠΑ και είναι χαρακτηριστικό οι εξαγωγές της προς τον ασιατικό γίγαντα αυξήθηκαν κατά 28,4%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.