Ελαφρά σύγκρουση πλοίου υπό ελληνική σημαία στην Σιγκαπούρη

Ελαφρά σύγκρουση πλοίου υπό ελληνική σημαία στην Σιγκαπούρη

1229
Ελαφρά σύγκρουση πλοίου υπό ελληνική σημαία στην Σιγκαπούρη
Φωτό: Singapore Police Force

To υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο M/V Pireas συγκρούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου 2019 με ένα σκάφος που ανήκει στo Τμήμα Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών της Μαλαισίας (Malaysian Marine Department) σε χωρικά ύδατα της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχή της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με το Channelnewsasia, το μαλαισιανό πλοίο M/V Polaris συγκρούστηκε με το υπό ελληνική σημαία M/V Pireas ενώ έπλεε από την Σιγκαπούρη προς το λιμένα Tanjung Pelepas, με το πρώτο να είναι αγκυροβολημένο κατά τη στιγμή της σύγκρουσης. Δεν υπάρχουν ωστόσο αναφορές για τραυματίες και περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης.

Όπως μεταδίδει το Straits Times, το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου κρατείται από αρχές της Μαλαισίας, ενώ το Polaris αποτελεί ένα από τα σκάφη που παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Σιγκαπούρης το περασμένο έτος. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κρίση στις σχέσεις Σιγκαπούρης-Μαλαισίας εντείνεται, με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Σιγκαπούρης να τονίζουν ότι η διαρκής και παράνομη παρουσία πλοίων της Μαλαισίας στα χωρικά ύδατα της Σιγκαπούρης αποτελεί μόνιμη «απειλή» για την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή.

Σαφέστατα το εν λόγω περιστατικό δεν αποτελεί σοβαρό ναυτικό ατύχημα (serious marine casualty) κατά τον ΙΜΟ, ωστόσο οφείλει να μας προβληματίσει καθότι στην εν λόγω περιοχή η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας απειλείται σοβαρά ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών  ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή.

Singapore
Φωτό: MPA Singapore
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.