Στα σκαριά τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

Στα σκαριά τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

991
Στα σκαριά τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Istanbul Airport και το Beijing Daxing Airport αναμένεται να γίνουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο έως το 2025, δημιουργώντας ένα νέο παγκόσμιο κόμβο μεταφορών.

Με το 90% των εργασιών να έχει ολοκληρωθεί, το γιγαντιαίο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης  θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενώ έως το 2023 ο αριθμός αυτός πρόκειται να ανέλθει στους 150 εκατομμύρια επιβάτες. Το νέο, τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετά το Ataturk και το Sabiha Gokcen, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της ευρωπαϊκής πλευράς, κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και διαθέτει 6 διαδρόμους, υπερσύχρονες εγκαταστάσεις και πλήθος εμπορικών καταστημάτων. Με την πλήρη λειτουργία του να έχει τεθεί από τον Μάρτιο, το αεροδρόμιο αναμένεται να καταστήσει την Τουρκία παγκόσμιο αεροπορικό κόμβο αλλά και την Turkish Airlines κυρίαρχο στις αερομεταφορές μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.

Από την άλλη πλευρά το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κίνας εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 100 με 150 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας εξίσου ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, καθώς και ένα διεθνή κόμβο μεταφορών. Tο αεροδρόμιο του Πεκίνου το οποίο θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, θα διαθέτει 7 διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης, 6 εμπορικούς και ένα στρατιωτικό και θα φιλοξενεί ετησίως 620.000 πτήσεις.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποιο τελικά αεροδρόμιο θα «κυριαρχήσει» και θα καταφέρει να αποτελέσει το μεγαλύτερο διεθνή αεροπορικό κόμβο των πέντε ηπείρων! Είναι βέβαιο ότι η αλματώδης αύξηση της αεροπορικής κίνησης στην Ασία καθιστά τα δύο αυτά αεροδρόμια πιο ελκυστικά για επιβάτες αλλά και αεροπορικές εταιρείες, ενώ και από γεωπολιτικής σκοπιάς τόσο το Πεκίνο όσο και η Άγκυρα επιθυμούν την αεροπορική «υπερανάπτυξή» τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.