Μέγα-κοίτασμα φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα

Μέγα-κοίτασμα φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα

330
Μέγα-κοίτασμα φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα

Η κινεζική κρατική εταιρεία CNOOC ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα, εντός της υφαλοκρηπίδας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νέο κοίτασμα, που είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε σχεδόν 250 εκ. βαρέλια πετρελαίου και βρίσκεται στο θαλάσσιο πεδίο του Glengorm, 190 χλμ. ανατολικά της πόλης του Αμπερντίν.

Η ανακοίνωση ανακάλυψης του νέου κοιτάσματος, όπως μεταδίδουν βρετανικά ειδησεογραφικά μέσα, έχει ωστόσο προκαλέσει την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Σκωτία, που απαιτούν από τις εμπλεκόμενες εταιρείες να σταματήσουν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και να στραφούν προς αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της CNOOC, Xie Yuhong, σε δηλώσεις του σημείωσε πως η ανακάλυψη αυτού του νέου κοιτάσματος καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες του πεδίου Glengorm. Να σημειωθεί ότι η κινεζική εταιρεία κατέχει ποσοστό 50% στο πεδίο Glengorm, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζονται ισόποσα Total και Edison, μέσω θυγατρικών τους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.