Η Τουρκία επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

    357
    Η Τουρκία επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

    Η Τουρκία, μία από τις σημαντικότερες χώρες στην ανακύκλωση πλοίων, επικύρωσε στις 31 Ιανουαρίου 2019 τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ του IMO, η οποία προβλέπει ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης πλοίων.

    Η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ ορίζει ότι τα πλοία που οδηγούνται προς ανακύκλωση υποχρεούνται να έχουν καταγράψει τα επικίνδυνα υλικά που μεταφέρουν, ενώ οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης από την πλευρά τους οφείλουν να παρέχουν ένα σχέδιο ανακύκλωσης για τα πλοία σύμφωνα με το οποίο θα προσδιορίζεται ο τρόπος που θα ανακυκλωθεί το κάθε πλοίο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

    Η Τουρκία αποτελεί την 7η χώρα παγκοσμίως που επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ 24 μήνες αφού επικυρωθεί πρώτα από 15 κράτη, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου τονάζ της ναυτιλίας, ενώ ο συνολικός όγκος των ανακυκλώσιμων πλοίων τους σε ετήσια βάση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από το 3% της συνολικής χωρητικότητας του στόλου τους.

    Τα επτά κράτη (Βέλγιο, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Γαλλία, Νορβηγία, Παναμάς και Τουρκία) που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του IMO, πάνω από το 20% του παγκόσμιου τονάζ, ενώ η συνολική χωρητικότητα των πλοίων που έχουν στείλει προς ανακύκλωση τα τελευταία 10 χρόνια ανέρχεται σε 1.652.961 τόνους. Οι σημαντικές χώρες- ‘δυνάμεις’ στην ανακύκλωση πλοίων όμως ακόμα φαίνονται ότι αντιστέκονται στα καλέσματα του ΙΜΟ και της ΕΕ.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.