Η εκβάθυνση του Έλβα «φιλί ζωής» για το Αμβούργο

Η εκβάθυνση του Έλβα «φιλί ζωής» για το Αμβούργο

175
Η εκβάθυνση του Έλβα «φιλί ζωής» για το Αμβούργο

Πολύ ενωρίτερα από το προγραμματισμένο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα της εκβάθυνσης του διαύλου ναυσιπλοΐας στις εκβολές του ποταμού Έλβα.

Συγκεκριμένα, ενώ τα έργα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν τέλει -όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα- οι πρώτες εργασίες βυθοκόρησης θα ξεκινήσουν σε μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι εργασίες βυθοκόρησης στα τμήματα του ποταμού στην περιοχή του Αμβούργου θα αρχίσουν να υλοποιούνται τον προσεχή Ιούλιο.

Με το πέρας όλων των εργασιών το εύρος του ποταμού έως τον λιμένα του Αμβούργου (μεταξύ των περιοχών Wedelκαι Blankenese) θα έχει αυξηθεί από τα 300 μέτρα στα έως και -κατά τόπους- 385 μέτρα, επιτρέποντας τον ανεμπόδιστο παράλληλο πλου μεγάλης χωρητικότητας πλοίων από και προς τον λιμένα. Ήδη εκπρόσωποι της πόλης του Αμβούργου σχεδιάζουν επισκέψεις σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της Ασίας για να τους παρουσιάσουν τα οφέλη από την εκβάθυνση και τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές του γερμανικού λιμένα.

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δεύτερο μισό του 2021, ενώ το κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 800 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το έργο της εκβάθυνσης ξεκινά έπειτα από σχεδόν 17 χρόνια προσπαθειών, καθώς ήταν το 2002 όταν το ομοσπονδιακό κρατίδιο του Αμβούργου υπέβαλε την πρώτη αίτηση στο ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για την έγκριση του σχεδίου εκβάθυνσης του ποταμού.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.