Σιτάρι: Ρωσία και ΕΕ δοκιμάζουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Σιτάρι: Ρωσία και ΕΕ δοκιμάζουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ

134
Σιτάρι: Ρωσία και ΕΕ δοκιμάζουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού στον κόσμο και προσελκύει διαρκώς νέες αγορές, τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές τους παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση του το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ μεταξύ 2014-2016 διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 3 εκατ. bushels/ έτος, παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με τα έτη 2005-2009, λόγω του γεγονότος ότι Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε αγορές που παραδοσιακά οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αιγύπτου, του κορυφαίου εισαγωγέα στον κόσμο, όπου προμηθεύεται τον μεγαλύτερο όγκο σιταριού της από Ρωσία και ΕΕ πλέον.

Τέλος, εν αντιθέσει με τα παραπάνω, σε χώρες όπως το Μεξικό ή οι Φιλιππίνες, οι αποστολές σιταριού από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.