LNG ή scrubbers: Το ερώτημα που απασχολεί την ναυτιλιακή κοινότητα

LNG ή scrubbers: Το ερώτημα που απασχολεί την ναυτιλιακή κοινότητα

602
LNG ή scrubbers: Το ερώτημα που απασχολεί την ναυτιλιακή κοινότητα

Μία άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη αναφορικά με την κατανάλωση LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό ίδρυμα SEA\LNG και την δανέζικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών, Opsiana είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ότι η καύση LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου από ένα νεότευκτο containership 14.000 ΤEUs που εκτελεί την διαδρομή Ασία-Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αποφέρει μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (Return On Investment (ROI)) σε ορίζοντα δεκαετίας έναντι εναλλακτικών λύσεων για την μείωση των αέριων εκπομπών θείου, όπως η εγκατάσταση scrubbers.

Για την εκπόνηση της μελέτης, το SEA\LNG χρησιμοποίησε έξι σενάρια τιμολόγησης καυσίμων και μόνο σε ένα απ’ αυτά η εγκατάσταση scrubbers προσφέρει μεγαλύτερη καθαρή παρούσα αξία (NPV) έναντι του LNG, στους πλοιοκτήτες που θα επιλέξουν αυτή την οδό.

Ο Peter Keller, πρόεδρος του SEA\LNG, τόνισε ότι ενώ παραμένουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την κατάλληλη επιλογή και τιμολόγηση των ναυτιλιακών καυσίμων καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς το 2020, το ινστιτούτο θα συνεχίσει τις μελέτες αυτές προκειμένου να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες σε πλοιοκτήτες, ναυπηγεία και λιμάνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.