Μονόδρομος τα «καθαρότερα» καύσιμα για την αγορά των chemical tankers;

Μονόδρομος τα «καθαρότερα» καύσιμα για την αγορά των chemical tankers;

274
Μονόδρομος τα «καθαρότερα» καύσιμα για την αγορά των chemical tankers;

Η επικείμενη εφαρμογή του Sulphur Cap 2020 έχει θέσει ένα μεγάλο δίλημμα στην αγορά των chemical tankers και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έκθεση της Drewry, οι πλοιοκτήτες των πλοίων μεταφοράς χημικών φορτίων αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να τοποθετήσουν scrubbers στα πλοία τους ή να στραφούν σε «καθαρότερα» ναυτιλιακά καύσιμα.

Για πολλούς που διαχειρίζονται chemical tankers μικρής χωρητικότητας δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης scrubber καθώς δεν υπάρχει επαρκής χώρος και επίσης το κόστος ανακατασκευής του είναι πολλές φορές απαγορευτικό.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Drewry, σήμερα εκτιμάται ότι 21 πλοία μεταφοράς χημικών φορτίων έχουν εγκαταστήσει scrubbers, ενώ επιπλέον 76 αναμένεται να προβούν σε αντίστοιχες τοποθετήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εξής.

Tab16

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 90% του υπάρχοντος στόλου από chemical tankers ενδεχομένως να στραφεί σε εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, με 18 πλοία να έχουν ανακατασκευαστεί προκειμένου να μπορούν να καταναλώνουν και LNG, ενώ 8 chemical tankers καταναλώνουν ως καύσιμο το μεθάνιο.

Tab22

 

Ωστόσο ένα ζήτημα που απασχολεί τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές των πλοίων είναι τα υψηλά κόστη στα καύσιμα μόλις τεθεί σε ισχύ το Sulphur Cap και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να μετακυλήσουν στους ναυλωτές.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.