Στο City η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά ακόμη ελληνικά

Στο City η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά ακόμη ελληνικά

3113
Στο City η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά ακόμη ελληνικά

Στην καρδιά του City στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου η καθιερωμένη κοπή της πίτας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (γνωστού ως GSCC ή Committee), στο Baltic Exchange. Παρουσία της Βρετανής υπουργού Ναυτιλίας κ. Nusrat Ghani MP, του γ.γ. του IMO κ. Kitack Lim, του αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετάνιας κ.κ. Γρηγορίου, του πρέσβη της Ελλάδας στην Βρετανία κ. Δημήτριου Καραμήτσου- Τζιρά, των αντιπροέδρων του Committee κ. Κ. Καρούση και κ. Ι. Μ. Λύρα, αλλά και πολλών ακόμη μελών του Δ.Σ. και επιφανών μελών της ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ευλογία της πίτας και η ανταλλαγή ευχών. Τα φλουριά κέρδισαν το μέλος του Δ.Σ. του Committee και επίτιμος γ.γ. του ΙΜΟ ναύαρχος ΛΣ (εα) Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Committee και Chairman του London P&I Club και της Lyras Maritime Ltd. κ. Ι. Μ. Λύρας, καθώς και ο κ. Φίλιππος Δάρμης trainee στην Lyras Maritime Ltd.

Ο πρόεδρος του Committee Χαράλαμπος Ι. Φαφαλιός κατά την ομιλία του προκάλεσε την προσοχή της υπουργού Ναυτιλίας της Βρετανίας, του γ.γ. του IMO και του αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.
Ο πρόεδρος του Committee Χαράλαμπος Ι. Φαφαλιός κατά την ομιλία του προκάλεσε την προσοχή της υπουργού Ναυτιλίας της Βρετανίας, του γ.γ. του IMO και του αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Ο λόγος του προέδρου Χαράλαμπου Ι. Φαφαλιού: όσα επεσήμανε στη Βρετάνη υπουργό αλλά και στον γ.γ. του ΙΜΟ

Ο πρόεδρος του Committee κ. Χαράλαμπος Ι. Φαφαλιός στο λόγο του αναφέρθηκε αρχικά στις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και στις πολιτικές «βλέψεις» των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες πιθανώς να αποτελέσουν αφορμή για αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε στην θετική πορεία της ναυλαγοράς στις περισσότερες κατηγορίες πλοίων, στάθηκε κατά πολλούς συγκρατημένα αισιόδοξος και τόνισε ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη γιγάντωση του στόλου των Ελλήνων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ο κ. Φαφαλιός επεσήμανε, επίσης, ότι ο σύγχρονος στόλος των Ελλήνων όχι απλά εκσυγχρονίζεται αλλά είναι ασφαλής και «πράσινος» αντικατοπτρίζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του Committee αναφέρθηκε και στην πρόκληση του 2020 και στο κατά πόσο θα πρέπει να εγκατασταθούν scrubbers στα πλοία, τονίζοντας ότι η απάντηση όχι μόνο δεν είναι απλή αλλά τουναντίον είναι πολυπαραγοντική. Παρουσία του γ.γ. του IMO ο κ. Φαφαλιός προσκάλεσε, ωστόσο, τον IMO να συσπειρώσει τις γνώσεις και εμπειρίες όλων των κοινωνικών εταίρων με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης, όπως αυτή θα εξελιχθεί, αλλά και με σκοπό να εξεταστεί εάν τα νέα καύσιμα που θα διατεθούν στην αγορά θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των μηχανών στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Το Committee, σημείωσε ο κ. Φαφαλιός, θα παρακολουθεί αλλά και θα συνεισφέρει στο διεθνή διάλογο που αφορά τους διεθνείς κανόνες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας και ότι η εμπειρία που έχει συλλέξει εδώ και αρκετές δεκαετίες η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας είναι ασύγκριτη.

Αναφορικά με το Brexit ο κ. Φαφαλιός τόνισε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, τονίζοντας ωστόσο ότι το Committee υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική της Downing Street, που αφορά στη διατήρηση της παγκόσμιας ισχύος του Λονδίνου ως σημαντικού ναυτιλιακού κέντρου.

Ο κ. Φαφαλιός αναφέρθηκε τόσο στις επικείμενες ευρωπαϊκές, όσο και στις ελληνικές εκλογές προσκαλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντιληφθούν ότι το 95% του παγκοσμίου εμπορίου διακινείται δια της θαλάσσιας οδού, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική πολιτεία ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στον IMO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έμπειρα στελέχη, τα οποία θα παραμένουν στις συγκεκριμένες θέσεις για αρκετό χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάγκη για βελτίωση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας,

Τέλος, ο κ. Φαφαλιός εξήρε το ρόλο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος αλλά έδωσε μεγάλη έμφαση και στο ρόλο του Έλληνα ναυτικού, για τον οποίο τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της βιομηχανίας μας, μιας και οι ναυτικοί μας, τα πληρώματα μας αλλά και τα στελέχη στα γραφεία καθιστούν την ελληνική ναυτιλία ξεχωριστή, μοναδική και παγκοσμίου εμβέλειας». Ο πρόεδρος του Committee δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη γραμματεία του Committee, υπό τη διεύθυνση του υποναύαρχου ΛΣ (εα) Κωνσταντίνου Αμαραντίδη, για την πολύτιμη αρωγή στο σημαντικό έργο της Επιτροπής.
DSC07738

Σημειώνεται, πως τον λόγο του κ. Φαφαλιού παρακολούθησαν όχι μόνο ο γ.γ. του IMO και η Βρετανή υπουργός Ναυτιλίας αλλά και οι επικεφαλής πολλών σημαντικών αλληλασφαλιστικών οργανισμών, τραπεζών και ναυλωτών, ναυτιλιακοί ακόλουθοι πολλών διπλωματικών αποστολών στον ΙΜΟ, γενικοί διευθυντές και επικεφαλής ναυτιλιακών φορέων, ενώσεων και ΜΚΟ αλλά και δικηγορικών εταιρειών.

Φωτο: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.