Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ποταμός Ρήνος

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ποταμός Ρήνος

198
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ποταμός Ρήνος

Ο Ρήνος αποτελεί έναν ποταμό ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη καθώς μέσω αυτού διακινούνται σημαντικά εμπορεύματα και προϊόντα, όπως άνθρακας, τρόφιμα, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.ά.

Ωστόσο απειλή για τις εμπορευματικές μεταφορές μέσω του Ρήνου αποτελεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Τα μειωμένα επίπεδα βροχοπτώσεων και η παρατεταμένη ξηρασία έχουν οδηγήσει στο να πέσει σημαντικά η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει δυσμενώς τις βιομηχανίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, χώρες από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός καθώς τα χαμηλά επίπεδα της στάθμης του ποταμού ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία του δεν επιτρέπουν πολλές φορές την πραγματοποίηση εμπορευματικών ποτάμιων μεταφορών.

Επιπλέον άλλοι τρόποι εμπορευματικών μεταφορών, όπως με οδικά ή σιδηροδρομικά μέσα, είναι πιο κοστοβόροι από τις μεταφορές μέσω του Ρήνου, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν μια εναλλακτική συμφέρουσα.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.