Απειλή για τους λιμένες το «hard Brexit»

Απειλή για τους λιμένες το «hard Brexit»

108
Απειλή για τους λιμένες το «hard Brexit»

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο, προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μίας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Αμβούργο με δεδομένους τους παραδοσιακά ισχυρούς οικονομικούς του δεσμούς με το ΗΒ συνιστά ύψιστη προτεραιότητα η διασφάλιση μίας ανεμπόδιστης διακίνησης των εμπορευματικών αγαθών μεταξύ Γερμανίας και βρετανικών λιμένων.

Εκπρόσωποι του ομόσπονδου κρατιδίου του Αμβούργου, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ της Τερέζα Μέι, σημειώνουν πως η Λιμενική Αρχή του Αμβούργου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή διεξαγωγή των τελωνειακών ελέγχων και των ελέγχων στα εισαγόμενα αγαθά στην περίπτωση τόσο ενός «hard Brexit» όσο και μίας συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος είναι σε περίπτωση που μετά το Brexit εμφανιστούν προβλήματα στην εισαγωγή-εξαγωγή εμπορευματικών αγαθών στους άλλους μεγάλους λιμένες της βόρειας Ευρώπης, όπως π.χ. στην Αμβέρσα ή στο Ρότερνταμ, να μπορεί η εμπορευματική κίνηση να διοχετευτεί στον γερμανικό λιμένα.

Τέλος, στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit οι Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν στο Αμβούργο θα έχουν μπροστά τους χρονικό διάστημα τριών μηνών για την αποχώρησή τους, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί περισσότερος χρόνος εάν απαιτηθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.