Ταχύτερα του αναμενόμενου η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς

Ταχύτερα του αναμενόμενου η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς

61
Ταχύτερα του αναμενόμενου η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών μέσω της θερμότητας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου επιτυγχάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, εξέλιξη η οποία καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή.

Οι ολοένα και μεγαλύτερες θερμοκρασίες στους ωκεανούς μπορεί να έχουν ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 30 εκατοστά έως το 2100, εκτιμούν ερευνητές. Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι οι εκτιμήσεις αυτές για την άνοδο της στάθμης των υδάτων έρχεται να προστεθεί  σε εκείνη που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες που συμβαίνουν στη φύση.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», το 93% της ηλιακής ενέργειας που «παγιδεύεται» στη γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου, απορροφάται από τους ωκεανούς.

Τέλος, ο ερευνητής Ζέκε Χαουζφάδερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ αναφερόμενος στη σχετική μελέτη σημείωσε ότι η θέρμανση των ωκεανών αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος στην ξηρά, αλλά το πιο ζεστό στην ιστορία των ωκεανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.