Μία εναλλακτική για τις εξαγωγές πετρελαίου της αναζητά η Σαουδική Αραβία

Μία εναλλακτική για τις εξαγωγές πετρελαίου της αναζητά η Σαουδική Αραβία

131
Μία εναλλακτική για τις εξαγωγές πετρελαίου της αναζητά η Σαουδική Αραβία

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να κατασκευάσει έναν αγωγό μεταφοράς πετρελαίου στην επαρχία Al Mahrah της Υεμένης προκειμένου να διασφαλίσει μια εναλλακτική διαδρομή για τα Στενά του Ορμούζ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του πετρελαίου της.

Η επαρχία Al Mahrah βρίσκεται στο τρίγωνο των συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Υεμένης και Ομάν και φαίνεται να αποτελεί σημείο κλειδί για την Σαουδική Αραβία καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε παραγωγή πετρελαίου επαρχία της Υεμένης.

Την ίδια ώρα το Σαουδαραβικό Βασίλειο επιθυμεί να έχει στο μέρος του το Ομάν στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης με τον Σουλτάνο του Ομάν να διατηρεί προς το παρόν ουδέτερη στάση αλλά πολλές φορές και ρόλο διαμεσολαβητή.

Γιατί όμως η Σαουδική Αραβία έχει στρέψει το βλέμμα της στην επαρχία Al Mahrah;

Η απάντηση βρίσκεται στα Στενά του Ορμούζ, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες οδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω των οποίων η Σαουδική Αραβία εξάγει την πλειονότητα του πετρελαίου της, περίπου το 88%. Σε μια προσπάθειά της να μειώσει την επιρροή του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ η Σαουδική Αραβία αναζητά μια εναλλακτική διαδρομή για τις πετρελαϊκές της εξαγωγές.

Η επαρχία Al Mahrah αποτελεί μια καλή εναλλακτική, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει από τα τέλη του 2017 στρατιωτικές δυναμείς στην περιοχή, ενώ στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.