Εντάσεις «προκαλεί» ο Νord Stream ΙΙ

Εντάσεις «προκαλεί» ο Νord Stream ΙΙ

144
Εντάσεις «προκαλεί» ο Νord Stream ΙΙ

Οι ΗΠΑ καλοβλέπουν την προοπτική το Κατάρ, που αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή LNG στον κόσμο, να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ρωσίας στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette, δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ντόχα για τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με LNG. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί πρωτίστως η Γερμανία αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να  εισάγουν LNG τόσο από το Κατάρ όσο και από τις ΗΠΑ προκειμένου να περιοριστεί δραστικά το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για το 60% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Brouillette εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης από την Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ήδη η αμερικανική πλευρά έχει προειδοποιήσει γερμανικές εταιρείες ότι θα προβεί σε επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που αυτές συμμετάσχουν στον αγωγό Nord Stream ΙΙ, μέσω του οποίου αναμένεται να διπλασιαστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.