«Ναι μεν αλλά..» για τις αμερικανικές εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων

    79
    «Ναι μεν αλλά..» για τις αμερικανικές εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων

    Ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ- Κίνας αρχίζει να κάνει έκδηλα τα σημάδια του, αναφέρει σε πρόσφατη τοποθέτησή της η BIMCO.

    Πιο συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις των αναλυτών της Κοπεγχάγης, περίπου 27,4 εκατ. τόνοι αμερικανικών εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων επηρεάζονται από τις εμπορικές διενέξεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται στο 14,2% των συνολικών εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων από τις ΗΠΑ.

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται η αβεβαιότητα που εγείρεται γύρω από το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας ενδεχομένως να συνεχίσει να επηρεάζει τις ροές εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ και το 2019, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων και στις δύο ακτές ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ. (1,09 εκατ. TEUs στα ανατολικά και 0,91 εκατ. ΤΕUs στα δυτικά).

    Τέλος εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι κατά τους 11 πρώτους μήνες του περασμένου έτος, όταν δηλαδή μαινόταν η αμερικανοκινεζική κόντρα, οι εισαγωγές containers που κατέφθασαν στη δυτική και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8% και 3,7% αντίστοιχα.

    Φωτό: Pixabay

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.