BIMCO: Ανάγκη ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας

BIMCO: Ανάγκη ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας

74
BIMCO: Ανάγκη ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Κόλπο της Γουινέας αναφορικά με τις συνεχείς πειρατικές επιθέσεις σε πλοία θέτει σε κίνδυνο τους ναυτικούς, γεγονός που οδήγησε την BIMCO να στραφεί προς την Ε.Ε., την Κίνα και τις ΗΠΑ προκειμένου να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τις ναυτικές τους δυνάμεις στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του 2018 εκτιμάται ότι σημειώθηκαν περίπου 40 επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας, με πρόσφατο το περιστατικό ομηρίας 6 ναυτικών από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MSC Mandy», ενώ έπλεε προς το Λάγος της Νιγηρίας.

Όπως αναφέρει η BIMCO παρά το γεγονός ότι με τον κώδικα Yaoundé Code of Conduct του 2013 τα κράτη που γειτνιάζουν με τον Κόλπο της Γουινέας αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πειρατείας στην περιοχή, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας. Ωστόσο οι προκλήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν με υψηλό οικονομικό κόστος για τις αφρικανικές χώρες.

Ο κ. Jakob P. Larsen, επικεφαλής του τομέα Θαλάσσιας Ασφάλειας της BIMCO, επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η παρουσία διεθνών ναυτικών και εναέριων δυνάμεων στον Κόλπο της Γουινέας που θα προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους με στόχο την προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές δυνάμεις και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Γνώμονας των παραπάνω προσπαθειών αποτελεί η προστασία της ζωής εν πλω, η ψυχική ανακούφιση των ναυτικών από ενδεχόμενες πειρατικές επιθέσεις αλλά και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.