Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην λιμενική βιομηχανία των εμπορευματοκιβωτίων

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην λιμενική βιομηχανία των εμπορευματοκιβωτίων

184
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην λιμενική βιομηχανία των εμπορευματοκιβωτίων

Επιβράδυνση στην αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τους λιμένες παγκοσμίως αναμένεται να καταγραφεί εντός του 2019, σύμφωνα με την Drewry.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% το 2019, συγκριτικά με το 4,7% του 2018, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 30 εκατ. TEUs. Ωστόσο οι προβλέψεις για το 2019 είναι αβέβαιες λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας και του Brexit.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Drewry, κατά τη διάρκεια του 2019 αναμένονται συγκρατημένες επενδύσεις στην ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών και στην αύξηση της χωρητικότητας των λιμένων διακίνησης containers. Ακόμα και οι Κινέζοι, ηγέτες στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων, εκτιμάται ότι θα είναι πιο «φειδωλοί» στην επενδυτική τους δραστηριότητα. Ωστόσο θα καταγραφεί αύξηση στην χωρητικότητα των λιμένων διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως κατά 25 εκατ. TEUs, μέσα από εκτιμώμενες επενδύσεις της τάξης των $7,5 δις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Drewry, δεν αναμένεται εντός του 2019 περαιτέρω αύξηση στην μέγιστη χωρητικότητα των containerships, ενώ αναμένεται ότι θα σημειωθεί αυξημένη «απαξίωση» στους λιμένες εξυπηρέτησης μικρότερης χωρητικότητας πλοίων.

Η ψηφιοποίηση, ο αυτοματισμός και η χρήση τεχνολογίας blockchain θα συνεχίσουν να αποτελούν τομείς εξερεύνησης από τους διαχειριστές των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και το 2019, ενώ έμφαση επίσης θα δοθεί και στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων πέρα από τους λιμένες, σε μία ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρά τις προκλήσεις που θα βιώσει η αγορά των containers και όχι μόνο, οι λιμένες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και οι διαχειριστές των τερματικών σταθμών θα καταγράψουν εντός του 2019 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων περίπου $25 δις.

Η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω λιμένων αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. TEUs το τρέχον έτος.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.