Η Κίνα επενδύει στην θαλάσσια οικονομία

Η Κίνα επενδύει στην θαλάσσια οικονομία

108
Η Κίνα επενδύει στην θαλάσσια οικονομία

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που υπεβλήθη στην διμηνιαία σύνοδο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, η θαλάσσια οικονομία της Κίνας καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τον μέσο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το 2012 να φτάνει  το 7,2%.

Όπως μεταδίδουν κινεζικά ειδησεογραφικά μέσα, το 2017 οι επιμέρους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας του κινεζικού δράκου αντιπροσώπευαν οικονομικά μεγέθη της τάξης των 1,12 τρις δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ως σύνολο αντιπροσώπευαν το 9,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Σύμφωνα με την έκθεση η Κίνα έχει θέσει στόχο να αναδειχθεί σε μία μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη μέσω της βελτίωσης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και επενδύοντας σημαντικά στην ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παράγουν οι επιμέρους βιομηχανίες της που άπτονται της θαλάσσιας οικονομίας.

Από τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κίνα είναι, μεταξύ άλλων, η μεγάλη συγκέντρωση μονάδων της βαρειάς βιομηχανίας στις παράκτιες περιοχές που ασκούν μεγάλη πίεση στα κατά τόπους οικοσυστήματα, η υπέρ-εκμετάλλευση των υδάτων στις παράκτιες περιοχές, η ανεπαρκής -στον αντίποδα- εκμετάλλευση των βαθέων υδάτων, καθώς και η έλλειψη επαρκών επενδύσεων σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την τεχνολογία στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.