Φουρτούνες για τα Panamaxes ελέω μειωμένων εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

Φουρτούνες για τα Panamaxes ελέω μειωμένων εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

325
Φουρτούνες για τα Panamaxes ελέω μειωμένων εισαγωγών άνθρακα από την Κίνα

Οι βλέψεις της κινεζικής κυβέρνησης για μείωση των εισαγωγών άνθρακα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους, έχουν αρνητική επίδραση στην ναυλαγορά των Panamaxes, καταδεικνύει έρευνα της Drewry.

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αυξήθηκαν με γρήγορο ρυθμό προκειμένου ο ασιατικός γίγαντας να ανταποκριθεί στις υψηλές ηλεκτροπαραγωγικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα οι διά θαλάσσης εισαγωγές άνθρακα και λιγνίτη από την Κίνα ανήλθαν έως τον Σεπτέμβριο στους 169 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αντιστροφή αυτής της τάσης καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει έναν περιορισμένο αριθμό εισαγωγών άνθρακα, προκειμένου αυτές να μην ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2017.

Προφανώς και η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τους ναύλους για τα Panamaxes στις διαδρομές Ινδονησία- Κίνα και Αυστραλία- Κίνα, καθώς το 97% των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα προέρχονται από τις δύο αυτές χώρες.

Ενδεικτικά η Drewry αναφέρει ότι η Κίνα προκειμένου να παραμείνει στα ίδια επίπεδα εισαγωγών άνθρακα φέτος, θα πρέπει κατά το δ΄τρίμηνο του έτους να εισαγάγει συνολικά 42 εκατ. τόνους άνθρακα, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε μεταφορές με 148 πλοία. Πέρσι κατά το αντίστοιχο διάστημα 189 πλοία μετέφεραν άνθρακα προς την Κίνα κατά το αντίστοιχο διάστημα.

Τέλος η Drewry εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή για τα Panamaxes είναι παροδική, δεδομένου ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2019, ο ασιατικός γίγαντας θα αυξήσει και πάλι τις εισαγωγές άνθρακα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.