Λόγοι και αιτίες του σκωτσέζικου ντους στις διεθνείς αγορές

Λόγοι και αιτίες του σκωτσέζικου ντους στις διεθνείς αγορές

159
Λόγοι και αιτίες του σκωτσέζικου ντους στις διεθνείς αγορές

Το περασμένο διάστημα επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι μία εβδομάδα είναι υπεραρκετός χρόνος τόσο για πολιτικές εξελίξεις όσο και για την επιρροή τους στη μεταβλητότητα των αγορών διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα την αισιοδοξία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διαδέχτηκε σχετικά γρήγορα ένα μεγάλο sell-off. Αυτό που παρατηρείται στις ΗΠΑ είναι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων δηλαδή η ζήτηση για ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης είναι μεγαλύτερη έναντι αυτών μακροπρόθεσμης, δείγμα του ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος. Στα θετικά, τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI παρουσιάζουν σταθερότητα ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο επηρέασε σημαντικά τις αγορές και το οποίο «πάει πίσω» την όποια πρόοδο στις συνομιλίες Πεκίνου -Ουάσιγκτον, είναι η σύλληψη της «κληρονόμου» του κινεζικού κολοσσού Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου στον Καναδά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στις τιμές των μετοχών, αποτελεί κυρίως απόρροια των προαναφερθέντων παρά των διαβουλεύσεων για το Brexit. Μετά την ανακοίνωση για την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit, η Τερέζα Μέι μοιάζει να είναι σε αδιέξοδο και πλέον είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς ποιο σενάριο για το Brexit θα υπερισχύσει. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι όποιες διαβουλεύσεις θα επηρεάσουν την στερλίνα, η οποία με τη σειρά της θα επιδράσει στις τιμές των μετοχών ανάλογα με την έκθεσής τους στις ξένα νομίσματα.

Στην Ασία, η πορεία των κινεζικών εξαγωγών κρίνεται απογοητευτική ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε στο 2,5% το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Τέλος, η ρευστή πολιτικά Ιταλία φαίνεται να προχωρά προς συμβιβασμό με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ρώμης.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.