Η Boeing επενδύει στην κινεζική αγορά

Η Boeing επενδύει στην κινεζική αγορά

85
Η Boeing επενδύει στην κινεζική αγορά

Πριν από λίγες ημέρες η Boeing παρέδωσε το 2.000ό αεροσκάφος της, της οικογένειας 737 ΜΑΧ, στην κινεζική αεροπορική εταιρεία Xiamen Airlines -μία εκ των 30 εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται στην Κίνα η αμερικανική Boeing- η οποία λειτουργεί έναν στόλο 200 αεροσκαφών, αποκλειστικώς Boeing.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που καταδεικνύει την ισχυρή δυναμική ανόδου που εμφανίζει η μεγαλύτερη παγκοσμίως αεροπορική αγορά. Την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της αεροπορικής αγοράς του κινεζικού δράκου καταδεικνύει και το γεγονός, πως σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών η Boeing πούλησε σε κινεζικές αεροπορικές 1.000 αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 πωλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες μέσα στα τελευταία -μόλις- πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την κινεζική Commercial Aircraft Corporation of China – COMAC οι ανάγκες της κινεζικής αγοράς έως το 2037 αναμένονται ιδιαιτέρως αυξημένες και για να καλυφθούν θα απαιτηθούν 5.964 αεροσκάφη μονού διαδρόμου, 2.102 ευρείας ατράκτου και 942 αεροσκάφη jet για κάλυψη κοντινών και μεσαίων αποστάσεων. Πρόκειται για αεροσκάφη αξίας $1,3 δις.

Να σημειωθεί πως και η κρατική COMAC επιχειρεί να καρπωθεί ένα κομμάτι από την πίτα της αεροπορικής αγοράς της χώρας και να διεμβολίσει το κραταιό δίδυμο Airbus-Boeing μέσω του υπό κατασκευή αεροσκάφους της C919, το οποίο αναμένεται -εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την κατασκευή του- να ενταχθεί στο στόλο της China Eastern Airlines το 2021.

Φωτό: Boeing

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.