Η δορυφορική τεχνολογία στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Η δορυφορική τεχνολογία στην υπηρεσία της ναυτιλίας

257
Η δορυφορική τεχνολογία στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Έπεσε την Πέμπτη η αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος, η οποία εφέτος έλαβε χώρα στην ιστορική πόλη-λιμένα της Μασσαλίας, μεταξύ 3 και 6 Δεκεμβρίου. Μέσω της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος επιδιώκεται η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στον ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με την έμφαση να δίνεται στα κορυφαία διαστημικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως αυτά μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα αλλά και την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος έγινε εκτενής παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά προγράμματα για την παροχή βοήθειας σε πλοία που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου ή σε ναυαγούς, με κορυφαίο το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης (GNSS), την παρουσίαση του οποίου έκανε ο κ. Rodrigo da Costa, Galileo Services Programme Manager της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Παγκόσμιας Πλοήγησης Δορυφορικών Συστημάτων – GSA, εστιάζοντας κυρίως στις μεγάλες δυνατότητες επιτυχούς έρευνας και διάσωσης, σε ξηρά και θάλασσα, που μπορεί να παρέχει το εν λόγω σύστημα.

Εφέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώθηκε στη Μασσαλία.
Εφέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώθηκε στη Μασσαλία.

Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν από τον κ. Manuel Lopez Martinez, Technology officer – Maritime and SAR applications του GSA, τα αποκαλούμενα «beacons», ραδιοπομποί που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων που επιτρέπουν στους διασώστες να ανιχνεύσουν, μεταξύ άλλων, πλοία και ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ο χρήστης του beacon θα μπορεί να στείλει σε περίπτωση ανάγκης το στίγμα του μέσω της χρήσης του beacon και μέσω της υπηρεσίας Galileo Search and Rescue (SAR) θα είναι εφικτός ο εντοπισμός του στον χρόνο ρεκόρ των 10 λεπτών από 4 ώρες, που σήμερα μπορεί να διαρκεί μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Από την άλλη η έκταση της περιοχή έρευνας προς αναζήτηση του ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης (π.χ. ενός ναυαγού) μέσω του Galileo SAR Service περιορίζεται στα μόλις 2 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2019 ο χρήστης του beacon θα έχει την δυνατότητα να λαμβάνει σχετικό σήμα, που θα υποδηλώνει πως το αίτημά του για βοήθεια έχει ληφθεί.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πλοήγησης με Υπέρθεση Γεωστατικών Δορυφόρων – EGNOS, στόχος του οποίου είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των ανοικτών σημάτων που εκπέμπονται από τα υφιστάμενα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, ιδίως αυτών που εκπέμπονται από το Galileo, και να βελτιωθεί η πλοήγηση με όρους ασφάλειας και ακρίβειας και στον χώρο της ναυσιπλοΐας, ιδίως σε ακτοπλοΐα και λιμένες όπως σημείωσε ο κ. Carlo des Dorides, Executive Director του GSA σε ερώτηση των Ναυτικών Χρονικών, που βρέθηκαν στη Μασσαλία μετά από πρόσκληση της GSA.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος σε δηλώσεις προέβη και η κ. Elżbieta Bieńkowska, Επίτροπος της ΕΕ στον τομέα της Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ. Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε πως η Ευρώπη αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στον κόσμο σε διαστημικές υπηρεσίες, προσθέτοντας πως «πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να αναδείξουμε την μεγάλη υπηρεσία που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά προγράμματα».

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά & ©European GNSS Agency

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.