ΗΠΑ και Ιράν διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τα Στενά του...

ΗΠΑ και Ιράν διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

208
ΗΠΑ και Ιράν διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ- Ιράν μετά τις απειλές του Ιρανού Προέδρου Hassan Rouhani ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον παρεμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Iranian State TV την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, διαμήνυσε ότι «εάν κάποια στιγμή οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, κανένα φορτίου αργού δεν θα εξαχθεί από τον Περσικό Κόλπο».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιρανός Πρόεδρος εξαπολύει μύδρους κατά των ΗΠΑ καθώς και τον περασμένο Ιούλιο προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις αναφορικά με το κλείσιμο των Στενών.

Η στρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ για το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο πετρελαίου είναι μεγάλη και κρίσιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 18,5 δις βαρέλια αργού (1/3 του διά θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου) διακινήθηκαν διά μέσου των Στενών με κύριους προορισμούς την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από την επαναεπιβολή κυρώσεων της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εξαγωγές μαύρου χρυσού από το Ιράν έχουν μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.