Το Κατάρ αποχαιρετά τον ΟΠΕΚ

Το Κατάρ αποχαιρετά τον ΟΠΕΚ

387
Το Κατάρ αποχαιρετά τον ΟΠΕΚ

Mετά από 57 χρόνια παρουσίας στον ΟΠΕΚ, το Κατάρ αναμένεται να αποχωρήσει από τον Οργανισμό τον Ιανουάριο του 2019, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Saad al-Kaabi, πριν λίγες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Saad al-Kaabi δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Εμιράτο θα εξακολουθήσει να παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, ωστόσο θα στρέψει την προσοχή του στην αγορά αερίου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί απόρροια της κλιμάκωσης των πολιτικών αντιπαραθέσεων του Κατάρ με τους γείτονές του, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα αραβικά κράτη είχαν επιβάλλει στο Κατάρ εμπάργκο για το εμπόριο και τις μεταφορές υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα ενισχύει τρομοκρατικές ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ωστόσο αποτελεί έναν από τους μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, καθώς η ημερήσια παραγωγή του ανέρχεται στα 609.000 βαρέλια.

Τέλος, ο κ. Saad al-Kaabi τόνισε ότι η επιρροή του Κατάρ στην διαμόρφωση των πολιτικών ως προς την παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ είναι μικρή, γεγονός το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να αποχωρήσει από τον Οργανισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.