Τεχνολογία blockchain: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Τεχνολογία blockchain: Ευκαιρίες και προκλήσεις

176
Τεχνολογία blockchain: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δημοσίευσε μία μελέτη αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η τεχνολογία blockchain στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με την μελέτη η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει $3 τρις αξία μέχρι το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εμπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ μπορεί επίσης να παρέχει ευκαιρίες για μείωση του κόστους μεταφοράς.

Ο Γενικός Διευθυντής του WTO, κ. Roberto Azevêdo, επεσήμανε ότι οι εμπορικές συναλλαγές είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία, μέρος της οποίας μπορεί να μειωθεί με την χρήση της τεχνολογίας blockchain καθώς με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ψηφιοποίηση και οι αυτόματες διαδικασίες, προσφέροντας μία νέα γενιά υπηρεσιών στους τομείς των μεταφορών και των logistics.

Ωστόσο υπάρχουν και προκλήσεις από την χρήση της τεχνολογίας blockchain οι οποίες αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων κ.ά. για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.