Μία νέα εξέλιξη στις βαφές των πλοίων

Μία νέα εξέλιξη στις βαφές των πλοίων

734
Μία νέα εξέλιξη στις βαφές των πλοίων

Ο ναυπηγικός όμιλος Samsung Heavy Industries(SHI) εφάρμοσε για πρώτη φορά παγκοσμίως μια νέα επίστρωση χωρίς διαλύτες, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με τη νορβηγική εταιρεία επιστρώσεων Jotun. Η νέα αυτή επίστρωση χρησιμοποιήθηκε σε ένα πλοίο μεταφοράς LNG χωρητικότητας 7.500㎥ .

Με βάση το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαλύτης, ο οποίος είναι ένας τύπος πτητικής οργανικής ένωσης που χρησιμοποιείται για τη μείωση του ιξώδους των χρωμάτων για καλύτερη εφαρμογή, η εν λόγω επίστρωση είναι φιλική προς το περιβάλλον, ασφαλής από κινδύνους πυρκαγιάς και έκρηξης αλλά και αβλαβής για τον άνθρωπο. Επίσης ανταποκρίνεται στα αυστηρότερα πρότυπα των πλοίων, προσφέροντας εξαιρετική προστασία της επιφάνειας. Η εφαρμογή της είναι εύκολη, καθώς το ιξώδες της είναι χαμηλό ακόμη και χωρίς διαλύτη, ενώ είναι δυνατόν να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος με μία μόνο στρώση. Αυτό πρόκειται να μειώσει δραματικά το χρόνο ναυπήγησης, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα του ναυπηγείου.

Παρά τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά τους, οι υπάρχουσες επιστρώσεις χωρίς διαλύτες δεν έχουν γίνει δημοφιλείς στη ναυπηγική βιομηχανία καθώς θεωρούνται αντιπαραγωγικές και δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικά πλοία λόγω του υψηλού ιξώδους τους.

Με την ανάπτυξη της νέας αυτής φιλικής προς το περιβάλλον επίστρωσης που ξεπερνά τους τεχνολογικούς περιορισμούς, η SHI είναι πλέον σε θέση να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Φωτό: Jotun

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.