Αντιδράσεις εγείρει στην Ευρώπη το ενεργειακό έργο «TurkStream 2»

Αντιδράσεις εγείρει στην Ευρώπη το ενεργειακό έργο «TurkStream 2»

145
Αντιδράσεις εγείρει στην Ευρώπη το ενεργειακό έργο «TurkStream 2»

Απερίσπαστα προχωράνε οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού TurkStream 2 καθώς η πρώτη γραμμή παραγωγής έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η δεύτερη βρίσκεται υπό κατασκευή. Η πρώτη χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των εγχώριων αναγκών της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη γραμμή αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία προς τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ρωσική Gazprom, η οποία είναι υπεύθυνη του TurkStream 2, σκέφτεται να επεκτείνει την δεύτερη γραμμή από την Τουρκία προς Βουλγαρία και στην συνέχεια προς την Σερβία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Τουρκία προς την Βουλγαρία και έπειτα στην Σερβία αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ενώ προς την Ουγγαρία το 2021. Εφόσον δημιουργηθεί η συγκεκριμένη διαδρομή για μεταφορά φυσικού αερίου, τότε θα παρακαμφθεί η Ουκρανία, η οποία ήταν αρχικά μέσα στα σχέδια.

Όπως αναφέρει το Anadolu, η Ουκρανία και ορισμένες χώρες της Ευρώπης αντιτίθενται στην δημιουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής του TurkStream, καθώς θεωρούν ότι θα ενισχύσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Οι δύο γραμμές παραγωγής του TurkStream 2 εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 31,5 δις κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.