Το ITF επιφυλακτικό για το πράσινο μέλλον της ναυτιλίας

Το ITF επιφυλακτικό για το πράσινο μέλλον της ναυτιλίας

142
Το ITF επιφυλακτικό για το πράσινο μέλλον της ναυτιλίας

Το International Transport Forum (ITF) δημοσίευσε μελέτη αναφορικά με το εάν η ναυτιλία βρίσκεται σε μία τροχιά προς την επίτευξη βιώσιμων στόχων.

Κατά τη διάρκεια του 2012 εκλύθηκαν 938 εκατ. τόνοι CO2 από το δια θαλάσσης εμπόριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 2,6% των παγκόσμιων εκπομπών.

Σύμφωνα με το ITF εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τότε μέχρι το 2050 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το συγκεκριμένο κλάδο θα αυξηθούν από 50% έως και 250%.

Τον περασμένο Απρίλιο τα 174 κράτη μέλη του IMO υιοθέτησαν την στρατηγική «Initial IMO Strategy on reduction of Greenhouse Gas emissions from ships» στόχος της οποίας αποτελεί η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία κατά 50% έως το 2050 συγκριτικά με τα επίπεδα του 2008.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ITF, οι γνωστές έως σήμερα τεχνολογίες δεν μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία. Αντιθέτως ριζικά αποτελέσματα μπορεί να προέλθουν από νέες τεχνολογίες, βελτιωμένες λειτουργίες στα πλοία αλλά και από την χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.