Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για Brexit και «εμπορικό πόλεμο»

Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για Brexit και «εμπορικό πόλεμο»

121
Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για Brexit και «εμπορικό πόλεμο»

Το Brexit μονοπώλησε και την περασμένη εβδομάδα την επικαιρότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και ενώ οι αγορές παγκοσμίως δέχονται έντονες πιέσεις κυρίως λόγω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των πολιτικών νομισματικής σύσφιξης. Πιο συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά το «ναι» του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου για τους όρους του διαζυγίου Λονδίνου-Βρυξελλών, ο Βρετανός υπουργός υπεύθυνος για το Brexit, Dominic Raab, παραιτήθηκε φέρνοντας σε ακόμη πιο δεινή θέση την Τερέζα Μέι. Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην οποία θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία (;).

Στο πλαίσιο αυτό η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το $1,28. Βρετανικές εταιρείες με σημαντική έκθεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι τράπεζες RBS και Lloyds, είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν. Αντιθέτως εταιρείες λιγότερο ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της βρετανικής αγοράς και οι οποίες κατά κύριο λόγο διαπραγματεύονται στον FTSE 100, είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Με όλη την παραφιλολογία γύρω από το Brexit, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξασθενίσει.

Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο η γερμανική όσο και ιαπωνική οικονομία υποχώρησαν το γ’ τρίμηνο του έτους. Από την άλλη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική από πλευράς Fed. To επενδυτικό κοινό πλέον στρέφεται στις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ/Κίνας ενόψει και της συνόδου κορυφής των G20 στο τέλος του μήνα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα δεν πρόκειται να τερματιστούν εκτός εάν το Πεκίνο αλλάξει στάση, αναίρεσαν αυτομάτως την όποια αισιοδοξία υπήρχε για την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.