Οικονομική ανάκαμψη για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου

Οικονομική ανάκαμψη για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου

78
Οικονομική ανάκαμψη για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου

Θετικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών του Αραβικού Κόλπου. Συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων χωρών εκτιμάται θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 2,4% εντός του 2018 και κατά 3% το 2019. Η ανάπτυξη οφείλεται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου που εξάγουν οι παραπάνω σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, καθώς και ο βραδύτερος ρυθμός της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% και κατά 3,7% το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 0,8% του 2017.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Gulf Business, το ΑΕΠ του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Κατάρ εκτιμάται ότι θα καταγράψει το 2019 αύξηση της τάξης του 2,6%, 4,1%, 5% και 2,8%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση δημόσιων έργων στις αραβικές χώρες καθώς και η ανάπτυξη των υποδομών τους έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση των θετικών εκτιμήσεων του IMF αναφορικά με την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ωστόσο ο IMF εφιστά την προσοχή αναφορικά με την πορεία των χωρών αυτών οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πετρελαϊκή τους παραγωγή καθώς οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.