RINACube: στην υπηρεσία της ναυτιλίας

RINACube: στην υπηρεσία της ναυτιλίας

344
RINACube: στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Ο διεθνής όμιλος RINA τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε τη νέα του εταιρική ταυτότητα στους παγκόσμιους πελάτες του, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται ο νέος σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ψηφιοποίηση. Η νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει ο RINA δίνει έμφαση στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας, όπως είναι τα «big data» αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα του RINA είναι η πλατφόρμα RINACube, η οποία καθοδηγεί τους πελάτες μέσω της διαδικασίας πρόβλεψης της διαχείρισης ενεργητικού, ενώ έχει αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο που λειτουργεί διαδραστικά με τις πλέον γνωστές τεχνολογικές εφαρμογές, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο εύκολη στην χρήση για όλων των μεγεθών τις επιχειρήσεις, ναυτιλιακές και μη, αλλά, παράλληλα, επιτρέπει στις τελευταίες να περιορίσουν τα κόστη τους, αποκτώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της δυναμικής εισόδου του RINA στην ψηφιακή εποχή πραγματοποιήθηκε εχθές στο Tatoi Club το «Rina Digital Workshop», όπου παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις ως προς την αγορά, τις νέες τεχνολογίες αλλά και την ίδια την εταιρεία, ενώ στους παρευρισκόμενους έγινε και επίδειξη του RINACube Fleet Operating Center, που είχε στηθεί στον χώρο της παρουσίασης.

(A-Δ) Ο κ. Alessandro Pescetto, Head of Marine Innovation Sector, RINA, o Paolo Moretti, Marine Strategic Development, Executive Vice President, Rina και ο κ. Σπυρίδων A. Ζολώτας, Marine Greece & Black Sea Area Director, Rina.
(A-Δ) Ο κ. Alessandro Pescetto, Head of Marine Innovation Sector, RINA, o Paolo Moretti, Marine Strategic Development, Executive Vice President, Rina και ο κ. Σπυρίδων A. Ζολώτας, Marine Greece & Black Sea Area Director, Rina.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο κ. Σπυρίδων A. Ζολώτας, Marine Greece & Black Sea Area Director, Rina, ο οποίος σημείωσε πως για τον RINΑ είναι πολύ σημαντική η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και «συζητάμε μαζί της τις ανάγκες της». Μάλιστα, σημείωσε πως ήδη η εταιρεία Technomar Shipping Inc. έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε δύο από τα πλοία της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για χρήση του RINACube OPTIMUM. Ωστόσο, ο κ. Ζολώτας έδωσε και μία σημαντική είδηση, ως προς την εκπαίδευση, καθώς με αφορμή σχετική ερώτηση των Ναυτικών Χρονικών, έλαβε την ευκαιρία και ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους πως πλέον η έδρα του «Global Maritime Training Center» του RINA βρίσκεται στον Πειραιά από την Γένοβα, που βρισκόταν έως πριν λίγο καιρό.

Η παρουσίαση του RINACube Fleet Operating Center έγινε από τον κ. Paolo Moretti, Marine Strategic Development, Executive Vice President, Rina και τον κ. Alessandro Pescetto, Head of Marine Innovation Sector. O κ. Moretti τόνισε τη σημασία που έχουν στην εποχή μας τα «big data» αλλά και τα μεγάλα οφέλη για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις από την χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας του RINACube, ενώ σημείωσε με έμφαση πως «πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πλοίο ως έναν υπολογιστή, ο οποίος “πλέει” στην θάλασσα». Επίσης, ο κ. Moretti αναφερόμενος στο RINACube το χαρακτήρισε ως ένα «ανταγωνιστικό προϊόν που μπορεί να αποφέρει σημαντικό κέρδος στον πλοιοκτήτη» και μάλιστα σε μία «paperless» εποχή.

Η ψηφιακή πλατφόρμα RINACube
Η ψηφιακή πλατφόρμα RINACube

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Marine Innovation Sector, κ. Pescetto, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τις πολλές δυνατότητες του RINACube Fleet Operating Center, σημείωσε την δυνατότητα του RINACube να ενσωματώνει στα συστήματά του διάφορες επιμέρους εφαρμογές και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ναυτιλιακών για παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βελτιστοποιείται η διαχείριση του στόλου τους μέσω της καλύτερης επικοινωνίας πλοίου-γραφείου και να επιτυγχάνεται μείωση στα επιμέρους κόστη. Ως προς το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ο κ. Pescetto σημείωσε πως ο RINA συνεργάζεται με τους παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών ενώ ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες ασφαλείας των ίδιων των εταιρειών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάδοση των δεδομένων.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.