Η Κίνα τείνει «χείρα βοηθείας» στο Ιράν

Η Κίνα τείνει «χείρα βοηθείας» στο Ιράν

97
Η Κίνα τείνει «χείρα βοηθείας» στο Ιράν

Η επανεπιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν οι οποίες έχουν πλήξει, μεταξύ άλλων, τον πετρελαϊκό και τον ενεργειακό τομέα της χώρας, έχει οδηγήσει το Ιράν να αποστείλει ποσότητες- ρεκόρ πετρελαίου στην Κίνα, ιδίως στην Dalian, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται οι εν λόγω εξαγωγές.

Μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2018 υπολογίζεται ότι θα αποσταλούν 22 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στην Dalian, η οποία θα λειτουργήσει ο κόμβος από όπου θα εξάγονται οι ιρανικές ποσότητες πετρελαίου προς άλλες χώρες ή θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της Κίνας.

Το Ιράν, το οποίο αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του OPEC, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην χώρα, αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς το να βρει αγοραστές για το αργό της πετρέλαιο καθώς πολλές χώρες και εταιρείες αρνούνται πλέον συνεργασίες με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Dalian υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου αλλά και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Κίνας, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να «εξυπηρετήσει» τις ιρανικές αποστολές πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.