HΠΑ, Ευρώπη, Ασία: Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις αγορές

HΠΑ, Ευρώπη, Ασία: Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις αγορές

119
HΠΑ, Ευρώπη, Ασία: Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις αγορές

Την περασμένη εβδομάδα (15-19.10) οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς ανέκαμψαν στην πλειονότητά τους. Είναι γεγονός ότι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες αλλάζουν συχνά «επενδυτικές προτιμήσεις», οι οποίες προφανώς επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις έντονες διαβουλεύσεις για το Brexit και τις εμπορικές διενέξεις.

Στις ΗΠΑ η Fed εκφράζει την ανησυχία της ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις θα γίνουν πράξη στο εγγύς μέλλον με μερίδα επενδυτών να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω ωθώντας την αμερικανική οικονομία σε απότομη επιβράδυνση το επόμενο έτος. Από την άλλη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «άγγιξε» το 3,2% την περασμένη Παρασκευή, φτάνοντας σε υψηλά πέντε ετών.

Οι εμπορικοί δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θεωρούνται «επιβλαβείς» για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα της Ασίας στο σύνολό της. Πιο συγκεκριμένα εταιρείες του μηχανολογικού κλάδου, όπως η Renishaw, έχουν δει τις μετοχές τους να πλήττονται σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η έκταση των επιπτώσεων των εμπορικών διενέξεων στις εταιρείες αυτές είναι μέχρι στιγμής άγνωστη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τήρηση των δεσμεύσεων για την δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αποτελεί σημείο σημαντικών διαβουλεύσεων για την τελική επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Παραδόξως τα δημοσιονομικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βελτιωθεί και μένει να δούμε το πως θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι η Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας.

Στην Ευρώπη, η πιστοληπτική ικανότητας της Ιταλίας υποβαθμίστηκε την Παρασκευή από την Moody’s στο Baa3 με τα spreads ωστόσο να περιορίζονται εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να επαναλάβει ότι το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων είναι πιθανόν να τερματισθεί στο τέλος του έτους και μένει να δούμε πως θα επιδράσουν οι εξαγγελίες αυτές στις αποδόσεις τους.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.