Το Ιράν αναδεικνύεται σε κορυφαίο αγοραστή αμερικανικής σόγιας

Το Ιράν αναδεικνύεται σε κορυφαίο αγοραστή αμερικανικής σόγιας

57
Το Ιράν αναδεικνύεται σε κορυφαίο αγοραστή αμερικανικής σόγιας

Το Ιράν αναδεικνύεται στον κορυφαίο αγοραστή αμερικανικής σόγιας στον απόηχο των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας, όπως προκύπτει από έκθεση της Bimco.

Είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα έχουν μειωθεί κατά το α’ οκτάμηνο του έτους κατά 31% και κατά 95% μόνο τον Αύγουστο, απόρροια των δασμών που επέβαλε το Πεκίνο τον Μάρτιο στις εισαγωγές αρκετών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του 2018, 7,84 εκατ. τόνοι σόγιας στάλθηκαν από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός αυτός είχε διαμορφωθεί στους 11,38 εκατ. τόνους. Τον Αύγουστο δε, οι εξαγωγές αμερικανικής σόγιας προς τον ασιατικό γίγαντα μετά βίας έφτασαν τους 67.000 τόνους, όταν τον Αύγουστο του 2017 είχαν «αγγίξει» τους 1,2 εκατ. τόνους. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η πορεία των διά θαλάσσης εξαγωγών σόγιας από τις ΗΠΑ προς την Κίνα από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2018:

σόγια

Αντιθέτως το Ιράν εισήγαγε τον περασμένο Αύγουστο 414.000 τόνους σόγιας από τις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13,2% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών σόγιας τον ίδιο μήνα. Μεγέθη που προκαλούν εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη προκαλώντας τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν.

Τέλος, η άλλη μεγάλη εξαγωγική χώρα σόγιας, η Βραζιλία εξήγαγε προς το Πεκίνο 50,9 εκατ. τόνους σόγιας το α΄ οκτάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 6,8 εκατ. τόνων (+15%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.