Η Βολιβία χάνει τη δυνατότητα πρόσβασής της στην θάλασσα

Η Βολιβία χάνει τη δυνατότητα πρόσβασής της στην θάλασσα

347
Η Βολιβία χάνει τη δυνατότητα πρόσβασής της στην θάλασσα

To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη κατά της Βολιβίας αναφορικά με την πολυετή διαμάχη της με την γειτονική Χιλή για την δυνατότητα πρόσβασης της πρώτης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πόλεμος του Ειρηνικού μεταξύ Χιλής και Βολιβίας που διήρκησε από το 1879 έως το 1883 είχε ως αποτέλεσμα η Βολιβία να χάσει τα έδαφη εκείνα που της έδιναν πρόσβαση στην θάλασσα. Έκτοτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Βολιβίας προσπαθούσαν να ανακτήσουν την πρόσβαση της χώρας προς την θάλασσα προκειμένου να διενεργούνται οι εμπορικές της συναλλαγές.

Παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία θεωρείται τελική και δεσμευτική, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου τονίζοντας ότι η Χιλή δεν έχει καμία υποχρέωση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Βολιβία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της Βολιβίας διενεργείται μέσω των λιμένων της Χιλής και η πρόσβαση της Βολιβίας στον Ειρηνικό αποτελεί κλειδί για την ενίσχυση της οικονομίας της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.