Πώς διαμορφώνονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία;

Πώς διαμορφώνονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία;

73
Πώς διαμορφώνονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία;

Αύξηση της τάξης του 3,7% αναμένεται να καταγραφεί στην παγκόσμια οικονομία φέτος καθώς και το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις για 3,8% το 2018 και για 3,9% το 2019.

Οι μειωμένες εκτιμήσεις του OECD οφείλονται στις συνεχείς εμπορικές διενέξεις μεταξύ των ΗΠΑ και ορισμένων κύριων εμπορικών του εταίρων, ως αποτέλεσμα της εμπορικής προστατευτικής πολιτικής που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αναλύσεις του OECD, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, παρά το ότι αποτελούν την πηγή των «τριγμών» στο παγκόσμιο εμπόριο, καταγράφουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες του OECD, χάρη στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τις φορολογικές περικοπές και τις κρατικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο του πρόσφατου Economic Outlook του OECD, επισημαίνεται ότι τα αυξανόμενα επιτόκια στις ΗΠΑ και το ενισχυμένο δολάριο αναμένεται να αναστατώσουν τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Τουρκία.

Αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2% εντός του 2018 και σε 1,9% το 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.