Κίνα ή ΗΠΑ; Ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο ηττημένος...

Κίνα ή ΗΠΑ; Ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο ηττημένος σύμφωνα με την ΕΚΤ;

114
Κίνα ή ΗΠΑ; Ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο ηττημένος σύμφωνα με την ΕΚΤ;

Οι ΗΠΑ θα βγουν ηττημένες εάν ξεκινήσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και με άλλες χώρες, ενώ αντιθέτως η Κίνα θα ευνοηθεί μετά την εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων.

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από μια υπόθεση εργασίας της ΕΚΤ σχετικά με τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζουν συνεχώς οι ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προσομοίωσε μία επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές τους, ενώ όλοι οι εμπορικοί εταίροι θα απαντούσαν με ισόποσους δασμούς προς την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή ένα τέτοιο μέτρο θα επιδείνωνε τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με τις καθαρές εξαγωγές, ενώ παράλληλα οι αμερικανικές εταιρείες θα επένδυαν λιγότερο και θα προσλάμβαναν διαρκώς λιγότερο προσωπικό.

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο της ΕΚΤ, η αμερικανική οικονομία θα γνώριζε ύφεση της τάξης του 2% την πρώτη χρονιά από την επιβολή των μέτρων αυτών. Στην πραγματικότητα ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το επόμενος έτος.

Από την άλλη η Κίνα θα επωφελούνταν καθώς θα εξήγαγε περισσότερο προς τρίτες χώρες όπου οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων θα υπόκειντο σε δασμούς. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το μοντέλο της ΕΚΤ είναι θεωρητικό και δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικές συνθήκες εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.