
Του Δρος Νίκου Μαζαράκη
Με αφορμή το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ζορμπά” θα προσπαθήσουμε μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις να δώσουμε μία λεπτομερέστερη εικόνα για αυτό το φαινόμενο.
1) Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας
Ο Μεσογειακός Κυκλώνας είναι ένα χαμηλό το οποίο σχηματίζεται πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, συνήθως το Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των τροπικών κυκλώνων, δηλαδή των χαμηλών που δημιουργούνται σε γεωγραφικά πλάτη 3-8 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού. Έτσι ένας μεσογειακός κυκλώνας έχει στο κέντρο το χαρακτηριστικό μάτι, δηλαδή μία μικρής διαμέτρου περιοχή με ανέφελο ή ελαφρώς συννεφιασμένο ουρανό και ασθενείς έως μέτριους ανέμους. Επίσης ο Μεσογειακός Κυκλώνας δεν συνοδεύεται από μέτωπα αλλά είναι μία κυκλική διαταραχή που στροβιλίζεται γύρω από το μάτι.
2) Ο Μεσογειακός κυκλώνας είναι ισχυρός όσο ένας τροπικός κυκλώνας;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ένας τροπικός κυκλώνας (τυφώνας όπως αποκαλείται στην Ανατολική Ασία ή Hurricane όπως αποκαλείται στην Αμερική) είναι πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου (για παράδειγμα η Κατρίνα το 2005 έφτασε σε διάμετρο τα 600 km). Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ένταση άνω των 64 κόμβων (12 μποφόρ) και τα ύψη βροχόπτωσης μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 800 χιλιοστά σε ένα 24ωρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με τη βροχή που πέφτει στην Αττική σε 1,5 χρόνο). Ωστόσο ο Μεσογειακός Κυκλώνας είναι ένα αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς οι άνεμοι γύρω από το μάτι μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 60 κόμβους.
3) Πόσο συχνά δημιουργούνται οι Μεσογειακοί Κυκλώνες;
Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1-2 κάθε χρόνο. Συνήθως κινούνται πάνω από τη μεσόγειο θάλασσα αλλά κάποιες φορές, όπως συμβαίνει και με το “Ζορμπά” περνούν πάνω από την ξηρά όπου και εξασθενούν.
4) Σχετίζεται η εμφάνισή τους με την κλιματική αλλαγή;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Η αύξηση όμως της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει σίγουρα επίπτωση στη συχνότητα εμφάνισης. Πιο ζεστά νερά σημαίνει ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δημιουργία τους αλλά και πιο έντονα φαινόμενα.
5) Γιατί η τροχιά τους είναι δύσκολο να προβλεφθεί;
Οι Μεσογειακοί Κυκλώνες είναι μικρής κλίμακας φαινόμενα, συγκρινόμενα με τους κλασικούς κυκλώνες (χαμηλά) τα οποία συνοδεύονται από μέτωπα και καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Έτσι τα μετεωρολογικά μοντέλα αποτυγχάνουν πολλές φορές να προβλέψουν την τροχιά τους με ακρίβεια.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
47χρόνος ημεδαπής καταγωγής ναυτικός μέλος πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ σημαίας Ιταλίας τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία φορτοεκφορτώσης τράκτορα με επικαθήμενο στο λιμάνι της Πάτρας.
Το Πακιστάν έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο του για όλα τα ινδικά αεροσκάφη, μια σημαντική εξέλιξη που διέκοψε πολλές διεθνείς πτήσεις και έφερε τα…
Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε…
Το πρώτο «Repowering Αιολικών Πάρκων» στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία προχώρησε σε αντικατάσταση παλιών ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο…
Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κλάδου μεταφορών παραμένουν θολές, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον της ζήτησης για αερομεταφορές τους επόμενους μήνες.…
Στον απόηχο της επίσημης ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την επιβολή λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, η ναυτιλία τακτικών γραμμών αναγκάζεται να προσαρμοστεί στη νέα…
Σε ρότα ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η αιολική ενέργεια παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί έτος-ορόσημο για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του…
Διαχειρίστριες εταιρείες και ναυπηγεία της Νότιας Κορέας φαίνεται πως θα ευνοηθούν από τα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ στα κινεζικά πλοία, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ