Δείχνει τα «δόντια» του ο «Ξενοφώντας»

  111
  Δείχνει τα «δόντια» του ο «Ξενοφώντας»

  Ιδιαίτερα σπάνια, για την εποχή, κακοκαιρία με σφοδρούς ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και απότομη πτώση της θερμοκρασίας πλήττει από την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου τη Μεσόγειο Θάλασσα. Σύμφωνα μάλιστα με μετεωρολόγους, ενδέχεται να δημιουργηθεί Μεσογειακός Κυκλώνας.

  Παρότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, σε κάποια σημεία της, όπως η θάλασσα της Κρήτης και το ακρωτήριο του Λέοντα, συχνά παρουσιάζουν πολύ υψηλό κυματισμό για τα δεδομένα μιας κλειστής θάλασσας κάνοντας δύσκολη τη ζωή των ναυτικών που πλέουν σε αυτά τα ύδατα.

  Είναι άλλωστε γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κυκλώνων στη Μεσόγειο, με ανέμους που ξεπερνούν τα 11 μποφόρ και ύψος κύματος τα 10 μέτρα.

  Ο δρ Νίκος Μαζαράκης, καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας και Country Manager της StormGeo Greece A.S., αναφέρει στα Ναυτικά Χρονικά ότι “σύμφωνα με όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η πιθανότητα να σχηματιστεί ένας μεσογειακός κυκλώνας τις βραδυνές ώρες της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ενώ όμως όλες οι προγνώσεις, ανεξαρτήτως φορέα και κέντρου πρόγνωσης, συγκλίνουν στο σχηματισμού του χαμηλού, οι εκτιμώμενες τροχιές διαφέρουν αρκετά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων προγνώσεων (ECMWF) δίνει να κινείται νότια της Πελοποννήσου με το «μάτι», τη κεντρική περιοχή δηλαδή, να φτάνει στη δυτική Κρήτη την Κυριακή τα ξημερώματα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει μία πιο βόρεια τροχιά με το «μάτι» να φτάνει στα Κύθηρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 12 ώρες νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η προγνωσιμότητα της τροχιάς ακόμα είναι πολύ χαμηλή, αφού το χαμηλό σχηματίζεται στην πραγματικότητα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Την Παρασκευή το πρωί οι προγνώσεις θα είναι αρκετά πιο αξιόπιστες.

  Το φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα αν και συνοδεύεται από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους (άνω των 50 κόμβων σε πολλές περιπτώσεις) δεν συγκρίνεται με τους τροπικούς κυκλώνες, αφού η έκταση των φαινομένων και η ζώνη των πολύ θυελλωδών ανέμων είναι ασύγκριτα μικρότερη, σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη. Παρόλα αυτά το πέρασμα ενός “Medicane” από μία κατοικημένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, λόγω των σφοδρών ανέμων και των ισχυρών βροχοπτώσεων. Κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα σχηματίζονται 1-2 τέτοια χαμηλά, τα οποία στις δορυφορικές εικόνες θυμίζουν «μίνι» τροπικούς κυκλώνες, καθώς διαθέτουν την χαρακτηριστική κεντρική περιοχή, το μάτι, όπου στροβιλίζεται γύρω του ο αέρας. Κάποια από αυτά τα χαμηλά πλησιάζουν ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές και τότε γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ο συγκεκριμένος Μεσογειακός κυκλώνας φαίνεται ότι θα έχει μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Πελοποννήσου.

  Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για τη Μεσόγειο καλούνται, τόσο τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία, τα οποία είναι εξοικειωμένα με τέτοιες συνθήκες, αλλά και τα μικρότερα μεσογειακά, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κυματισμών και αγριότητα θάλασσας, να πλεύσουν με ασφάλεια.

  Για την ώρα, το μυαλό και οι προσευχές μας βρίσκονται με τους ναυτικούς που είναι αντιμέτωποι με τον «Ξενοφώντα».

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.